7 důvodů, proč by měla být quinoa ve vašem jídelníčku

Quinoa, často nazývaná "zlatem Inků" nebo „matkou všech obilnin,“ se v posledních letech stala jednou z nejvyhledávanějších potravin mezi lidmi po celém světě. A není se čemu divit. Tato nenápadná zrníčka, původem z Jižní Ameriky, jsou plná živin, které mají pozitivní vliv na naše zdraví. Co dělá quinou tak výjimečnou a proč byste ji měli zařadit do svého jídelníčku?

1. Bezlepková superpotravina

Jedním z největších přínosů quinoi je skutečnost, že je zcela bezlepková. To znamená, že je ideální volbou nejen pro lidi trpící celiakií, ale i pro ty, kteří se snaží omezit nebo úplně vyloučit lepek ze své stravy. Přestože je často zařazována mezi obiloviny, quinoa je technicky semínko, a díky tomu si zachovává výhody obilovin, aniž by obsahovala lepek. Řadí se mezi tzv. pseudoobiloviny.

2. Kompletní bílkovina

Na rozdíl od většiny rostlinných zdrojů obsahuje quinoa všech devět esenciálních aminokyselin, což z ní dělá tzv. kompletní bílkovinu. To je důležité zejména pro vegetariány a vegany, kteří mohou mít problém získat dostatečné množství kvalitních bílkovin. Pravidelnou konzumací quinoi tak můžete přispět k optimálnímu růstu a regeneraci svalů, a to bez nutnosti konzumace živočišných produktů.

3. Vysoký obsah vlákniny

Quinoa je bohatým zdrojem vlákniny, která je klíčová pro zdravé trávení. Vláknina nejen pomáhá při prevenci zácpy, ale také snižuje hladinu cholesterolu v krvi a podporuje pocit sytosti, což může být užitečné při hubnutí. Konzumací quinoi můžete přispět ke zdravějšímu trávení a zlepšit celkové fungování střev.

4. Zdroj antioxidantů

Quinoa je bohatá na antioxidanty, jako jsou flavonoidy, quercetin a kaempferol, které mají silné protizánětlivé účinky a pomáhají bojovat proti volným radikálům. Tyto látky mohou přispívat k prevenci chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby, rakovina a cukrovka. Zahrnutím quinoi do svého jídelníčku můžete podpořit obranyschopnost svého organismu a posílit imunitní systém.

5. Vitamíny a minerály

Quinoa je bohatá na mnoho důležitých vitamínů a minerálů, jako jsou hořčík, železo, zinek a vitamíny skupiny B. Hořčík podporuje správnou funkci svalů a nervového systému, zatímco železo je nezbytné pro tvorbu červených krvinek a přenos kyslíku v těle. Nedostatek těchto živin může vést k únavě, slabosti a dalším zdravotním problémům, proto je konzumace potravin, jako je quinoa, skvělým způsobem, jak si zajistit dostatečný přísun těchto důležitých látek.

6. Nízký glykemický index

Quinoa má nízký glykemický index, což znamená, že nezpůsobuje prudké zvýšení hladiny cukru v krvi po konzumaci. To je výhodné zejména pro osoby s cukrovkou nebo pro ty, kteří se snaží udržovat stabilní hladinu cukru v krvi. Stabilnější hladina cukru může také pomoci snížit riziko vzniku diabetu typu 2.

7. Snadná příprava a univerzálnost v kuchyni

Quinoa je velmi snadná na přípravu – podobně jako rýže nebo kuskus. Stačí ji propláchnout a vařit ve vodě či vývaru po dobu zhruba 15 minut. Její jemná oříšková chuť a lehká struktura ji činí skvělou přísadou do různých jídel. Můžete ji přidat do salátů, jako přílohu k masu, nebo ji použít jako základ pro vegetariánské pokrmy. Dokonce i jako snídaně s ovocem a ořechy může být quinoa výživnou a chutnou volbou.

Quinoa je skvělým doplňkem zdravého životního stylu, který nabízí širokou škálu zdravotních přínosů. Je bezlepková, plná bílkovin, vlákniny, vitamínů a antioxidantů, což z ní činí perfektní volbu pro každého, kdo chce podpořit své zdraví a cítit se lépe. Pokud hledáte potravinu, která je nejen výživná, ale i chutná a snadno se připravuje, quinoa by měla mít ve vašem jídelníčku své místo.

© Pro prirodnidoplnky.cz připravila Kateřina Žáková

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz