Beta karoten - Jeho účinky i rizika

Betakaroten je přírodní pigment a antioxidant, který se nachází v řadě ovoce a zeleniny, a je důležitý pro lidské zdraví. Patří do skupiny karotenoidů, což jsou sloučeniny zodpovědné za oranžové, žluté a červené zbarvení mnoha rostlin. Je také prekurzorem vitamínu A, což znamená, že tělo ho může přeměnit na tento nezbytný vitamín.

Účinky betakarotenu

1. Podpora zdraví očí: Betakaroten je klíčový pro udržení zdraví očí. Přeměnou na vitamín A přispívá k udržení dobrého zraku, zejména za šera. Nedostatek vitamínu A může vést k noční slepotě a dalším očním problémům.

2. Silný antioxidant: Betakaroten působí jako antioxidant, což znamená, že pomáhá chránit buňky před poškozením volnými radikály. Tyto nestabilní molekuly mohou způsobit oxidační stres, který je spojen s různými chronickými nemocemi, včetně rakoviny a srdečních onemocnění.

3. Podpora imunitního systému: Betakaroten pomáhá zvyšovat odolnost organismu proti infekcím tím, že podporuje tvorbu bílých krvinek, které jsou nezbytné pro boj proti patogenům.

4. Zdraví pokožky: Betakaroten je známý svými pozitivními účinky na pokožku. Pomáhá chránit kůži před škodlivými účinky UV záření a přispívá k její regeneraci a zdraví.

Rizika spojená s betakarotenem

Přestože betakaroten má mnoho pozitivních účinků na zdraví, je důležité si uvědomit i potenciální rizika spojená s jeho nadměrným příjmem, zejména ve formě doplňků stravy.

Riziko pro kuřáky: Studie ukázaly, že vysoké dávky betakarotenu mohou zvýšit riziko rakoviny plic u kuřáků. Tento paradoxní účinek může být způsoben tím, že v těle kuřáků betakaroten může působit odlišně než u nekuřáků, potenciálně podporující rakovinné bujení.

Karotenodermie: Nadměrná konzumace betakarotenu může vést k tzv. karotenodermii, což je neškodný stav, při kterém se kůže stává oranžově zbarvenou. Tento stav je reverzibilní a po snížení příjmu betakarotenu zmizí.

Interakce s léky: Betakaroten může interagovat s některými léky, včetně těch, které se používají k léčbě cholesterolu a některých druhů rakoviny. Proto je důležité konzultovat užívání doplňků betakarotenu s lékařem, zejména pokud užíváte jiné léky.

Doporučené dávkování a zdroje betakarotenu

Většina lidí může získat dostatek betakarotenu z pestré stravy bohaté na ovoce a zeleninu. Mezi nejlepší zdroje patří mrkev, sladké brambory, špenát, brokolice, dýně a meruňky. Doporučená denní dávka betakarotenu není přesně stanovena, ale obecně se doporučuje přijímat ho z přirozených zdrojů a nikoli ve formě doplňků, pokud to není nezbytně nutné.

Betakaroten je cenný antioxidant s řadou zdravotních výhod, zejména pro zdraví očí, imunitní systém a pokožku. Přestože přirozené zdroje betakarotenu z potravy jsou pro většinu lidí bezpečné, nadměrné užívání doplňků může představovat zdravotní rizika, zejména pro kuřáky. Proto je důležité dbát na vyvážený příjem betakarotenu a vždy konzultovat užívání doplňků s odborníkem.

© Pro prirodnidoplnky.cz připravila Kateřina Žáková

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz