Jak na přípravu domácí smoothie bowl?

Smoothie bowl je hustší verze smoothie, která se podává v misce a je zdobená různými posypky. Na rozdíl od klasického smoothie, které pijete, smoothie bowl jíte lžící. Výhodou smoothie bowl je, že je výživné, snadno stravitelné a plné vitamínů a minerálů. Další předností je, že si je můžete upravit podle chuti, což je ideální pro ty, kdo hledají zdravou a přitom chutnou variantu snídaně nebo svačiny.

Jak si udělat smoothie bowl doma?

Příprava smoothie bowl doma je snadná a zábavná. Začněte výběrem základu. Pro ideální konzistenci použijte mražené ovoce, jako jsou banány, jahody nebo mango, které dodají smoothie bowl hustou a krémovou texturu. K základním ingrediencím můžete přidat jogurt nebo rostlinné mléko, které směs zjemní a dodá jí krémovitost. V případě, že preferujete veganskou verzi, skvěle poslouží kokosové nebo mandlové mléko.

Následně všechny ingredience rozmixujte v mixéru. Aby smoothie bowl měla správnou konzistenci, přidávejte tekutiny postupně. Pokud by byla směs příliš řídká, smoothie bowl ztratí svou typickou hustotu a bude z toho spíše ovocná polévka. Proto je lepší začít s menším množstvím tekutiny a podle potřeby přidávat.

Když máte hotovou základní směs, přichází na řadu výběr posypek. Posypky nejsou jen ozdobou, ale přidávají i další nutriční hodnoty. Mezi oblíbené patří čerstvé ovoce, jako jsou plátky jahod, borůvek nebo kiwi. Skvělou volbou jsou také ořechy, semínka (chia, konopná, dýňová), granola nebo kokosové lupínky. Posypky dodají smoothie bowl nejen na chuti, ale také na textuře, což z ní dělá skutečně komplexní a vyvážené jídlo.

3 letní smoothie bowl recepty

Tropické mango smoothie bowl
- Ingredience: 1 zmražené mango, 1 banán, 1/2 šálku kokosového mléka
- Posypky: čerstvé kiwi, plátky kokosu, chia semínka, granola

Lesní plody smoothie bowl
- Ingredience: 1 šálek zmražených lesních plodů (jahody, borůvky, maliny), 1 banán, 1/2 šálku mandlového mléka
- Posypky: čerstvé maliny, borůvky, mandle, konopná semínka

Zelené detoxikační smoothie bowl
- Ingredience: 1 zmražený banán, 1/2 avokáda, hrst špenátu, 1/2 šálku kokosové vody
- Posypky: plátky kiwi, granátové jablko, chia semínka, ořechy

 

Smoothie bowls jsou skvělým způsobem, jak si dopřát osvěžující a výživnou snídani nebo svačinu během horkých letních dnů. S jednoduchými kroky a trochou kreativity si můžete připravit lahodné a zdravé jídlo přímo u vás doma. Experimentujte s různými kombinacemi ovoce, tekutin a posypek, a najděte si své oblíbené varianty. Dopřejte si zdraví na lžíci a užijte si léto naplno!

© Pro prirodnidoplnky.cz připravila Kateřina Žáková

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz