👻 Halloween se blíží. Nakupte zdravé dobrůtky, ovoce či oříšky v čokoládě za nejlepší ceny! 🎃

Jaké sezónní ovoce a zeleninu zařadit do jídelníčku v létě?

Léto je obdobím hojnosti čerstvého ovoce a zeleniny, které nejenže dodají vašim jídlům skvělou chuť, ale také poskytnou potřebné živiny pro udržení zdraví a energie během horkých dnů. V tomto článku se zaměříme na to, jaké sezónní ovoce a zeleninu byste měli zařadit do svého jídelníčku v létě, abyste využili jejich maximálních benefitů.

Bobulovité ovoce

V létě je nabídka čerstvého ovoce skutečně bohatá a rozmanitá. Mezi nejoblíbenější patří bezesporu bobulovité ovoce jako maliny, ostružiny a borůvky. Tyto malé plody jsou skutečným pokladem přírody, plné antioxidantů a vitamínu C, které posilují imunitní systém a chrání tělo před volnými radikály. Maliny a ostružiny jsou také skvělým zdrojem vlákniny, která podporuje zdravé trávení. Přidejte je do svého ranního müsli nebo jogurtu, nebo je jednoduše konzumujte samotné jako osvěžující svačinu.

Broskve a nektarinky

Dalším letním ovocem, které by nemělo chybět na vašem stole, jsou broskve a nektarinky. Tyto šťavnaté plody jsou bohaté na vitamíny A a C, které jsou důležité pro zdraví pokožky a očí. Broskve a nektarinky jsou také výborným zdrojem draslíku, který pomáhá udržovat správnou funkci srdce a svalů. Můžete je konzumovat čerstvé, přidávat do ovocných salátů nebo je použít při pečení dezertů.

Meloun

Meloun je další klasika letního období. Jeho vysoký obsah vody (až 92%) pomáhá hydratovat tělo během horkých letních dnů. Meloun je také bohatý na vitamíny A a C a obsahuje antioxidanty jako je lykopen, který pomáhá chránit buňky před poškozením. Meloun můžete jíst samotný, přidávat do salátů nebo připravovat osvěžující nápoje.

Rajčata

Léto je také ideálním časem pro užívání si čerstvé zeleniny. Rajčata jsou bohatá na lykopen, silný antioxidant, který je spojen s mnoha zdravotními benefity, včetně snížení rizika srdečních chorob a rakoviny. Rajčata jsou také vynikajícím zdrojem vitamínu C a draslíku. Můžete je přidávat do salátů, připravovat z nich omáčky nebo je používat jako základ pro studené polévky, jako je například gazpacho.

Cuketa

Dalším oblíbeným letním plodem je cuketa. Tato nízkokalorická zelenina je plná vitamínů a minerálů, včetně vitamínu A, C a draslíku. Cuketu můžete grilovat, přidávat do pečených jídel, připravovat z ní lehké letní polévky nebo ji používat jako náhradu těstovin v podobě cuketových spirál.

Okurky

Okurky jsou další osvěžující a hydratující letní zeleninou. Jsou bohaté na vodu a obsahují důležité živiny jako je vitamín K, který podporuje zdraví kostí a srážlivost krve. Okurky můžete konzumovat čerstvé v salátech, připravovat z nich studené polévky nebo je používat jako základ pro různé dipy a omáčky.

Papriky

Papriky jsou také skvělou volbou pro letní období. Jsou bohaté na vitamíny A a C a obsahují antioxidanty, které pomáhají chránit tělo před poškozením volnými radikály. Papriky můžete konzumovat čerstvé, grilovat nebo přidávat do různých pokrmů, jako jsou stir-fry nebo plněné papriky.

Zařazení sezónního ovoce a zeleniny do letního jídelníčku nejen obohatí vaši stravu o potřebné vitamíny a minerály, ale také podpoří místní zemědělce a sníží ekologickou stopu spojenou s přepravou potravin. Navíc je to skvělý způsob, jak si vychutnat to nejlepší, co léto nabízí, a zároveň pečovat o své zdraví.

Přečtěte si také: Acai - Superpotravina plná antioxidantů

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz