Nejen pro školáky: 7 potravin pro zdraví očí

Jídlo a zrak jsou úzce propojené, a to, co jíme, může mít významný vliv na zdraví našich očí. Pro děti a studenty, kteří tráví hodiny před obrazovkami nebo nad učebnicemi, je důležité podporovat zdravý zrak prostřednictvím vyvážené stravy. Zde jsou některé klíčové potraviny, které mohou pomoci udržet oči zdravé a zlepšit zrak.

 1. Mrkev

Mrkev je snad nejznámější potravina spojovaná se zdravím očí. Obsahuje beta-karoten, který tělo přeměňuje na vitamin A, klíčový pro dobré vidění, zejména za šera. Vitamin A je důležitý pro sítnici oka a může pomoci předejít očním chorobám, jako je noční slepota.

2. Špenát a další listová zelenina

Listová zelenina, jako je špenát, kapusta nebo brokolice, je bohatá na lutein a zeaxantin – antioxidanty, které pomáhají chránit oči před škodlivým světlem, například UV zářením. Tato zelenina také obsahuje vitamin C, který přispívá k celkovému zdraví očí.

3. Ryby

Ryby, zejména ty tučné, jako je losos, makrela a sardinky, jsou výborným zdrojem omega-3 mastných kyselin. Tyto kyseliny podporují zdraví sítnice a mohou pomoci předcházet suchosti očí, která je častým problémem zejména u dětí, které tráví hodně času před obrazovkami.

4. Vejce

Vejce obsahují vitamin A, lutein, zeaxantin a zinek – všechny tyto látky jsou důležité pro udržení zdraví očí. Zinek pomáhá zlepšovat noční vidění a může zpomalovat věkem podmíněné zhoršování zraku.

5. Citrusy a bobule

Citrusové plody, jako jsou pomeranče a grapefruity, stejně jako bobule, jako jsou jahody a borůvky, jsou plné vitaminu C. Tento vitamin je nezbytný pro udržení zdraví krevních cév v očích a může pomoci při prevenci šedého zákalu.

6. Ořechy a semena

Mandle, vlašské ořechy, lněná semínka a chia semínka jsou bohaté na vitamin E, který působí jako antioxidant a pomáhá chránit oči před škodlivými volnými radikály. Pravidelná konzumace těchto potravin může přispět ke snížení rizika vzniku očních chorob, jako je makulární degenerace.

7. Batáty

Batáty jsou bohaté na beta-karoten, stejně jako mrkev, a také na vitamin E. Tato kombinace živin je pro oči velmi prospěšná a může pomoci předcházet různým očním onemocněním.

Tipy pro školáky

Pestrá strava: Školáci by měli mít pestrou stravu bohatou na ovoce, zeleninu, ryby a ořechy, aby zajistili dostatek vitamínů a minerálů potřebných pro zdravý zrak.
Hydratace: Pití dostatečného množství vody je také důležité, protože suché oči mohou způsobovat nepohodlí a zhoršené vidění.
Pravidelné přestávky od obrazovek: Aby se předešlo únavě očí, doporučuje se dodržovat pravidlo 20-20-20: každých 20 minut se podívat na něco vzdáleného 20 stop (přibližně 6 metrů) na 20 sekund.

Podpora zdravého zraku prostřednictvím správné výživy je klíčová nejen pro dlouhodobé zdraví očí, ale také pro lepší soustředění a výkon ve škole. Dopřejte dětem pestrou a vyváženou stravu a přidejte do jejich jídelníčku potraviny bohaté na živiny, které prospívají očím.

© Pro prirodnidoplnky.cz připravila Kateřina Žáková

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz