Podzim - Období polévek

Polévky patří mezi tradiční pokrmy, které mají své pevné místo v české kuchyni a právem se říká, že polévka je “grunt”. Toto rčení má opodstatnění nejen v lidové moudrosti, ale také ve výzkumech, které ukazují, že polévka před hlavním jídlem může být prospěšná pro naše trávení a celkové zdraví. Polévky jsou totiž nejen výživné, ale mohou také pomoci při regulaci hmotnosti, ať už chcete hubnout nebo nabírat svalovou hmotu.

Proč jíst polévky?

Jedním z hlavních důvodů, proč zařadit polévku do jídelníčku, je její schopnost zasytit. Vysoký obsah vody a vlákniny může zaplnit žaludek a tím snížit chuť k jídlu. To je velmi výhodné zejména pro ty, kteří chtějí omezit kalorický příjem. Polévky také obsahují mnoho důležitých živin, zejména pokud jsou připravovány z kvalitních surovin, jako jsou zelenina, luštěniny, celozrnné obiloviny nebo libové maso. Kromě toho mají polévky obvykle nižší kalorickou hustotu, což znamená, že obsahují méně kalorií na gram jídla.

Výhody polévek při hubnutí

Polévky mohou být skvělým pomocníkem při snaze zhubnout. Jak bylo zmíněno, mají nízkou energetickou hustotu a jejich konzumace před hlavním jídlem může vést k tomu, že sníte menší množství kaloricky vydatnějšího pokrmu. Studie ukazují, že lidé, kteří jedí polévku před hlavním jídlem, mají tendenci konzumovat méně kalorií celkově během dne. Zároveň polévky bohaté na vlákninu, například zeleninové vývary nebo luštěninové polévky, podporují pocit sytosti a zdravé trávení.

Nejvhodnější polévky při hubnutí jsou:

  • Zeleninové polévky – nízkokalorické, plné vitamínů a minerálů, podporují detoxikaci a mají přirozeně nízký obsah tuku.
  • Luštěninové polévky – fazolové, čočkové nebo hráškové polévky jsou bohaté na bílkoviny a vlákninu, čímž pomáhají zvyšovat sytost.
  • Vývary z masa a kostí – lehké na trávení, přesto s obsahem důležitých minerálů, které podporují regeneraci a hydrataci organismu.

Polévky pro nabírání svalové hmoty

Pokud je vaším cílem nabrat svalovou hmotu, polévky mohou být rovněž cennou součástí jídelníčku. V tomto případě je třeba dbát na to, aby polévky obsahovaly dostatek bílkovin a zdravých tuků, které podporují regeneraci svalů a zajišťují dostatek energie pro růst svalové hmoty. Kvalitní vývary mohou být skvělým zdrojem kolagenu, který přispívá k regeneraci pojivových tkání a kloubů.

Nejvhodnější polévky při nabírání hmotnosti jsou:

  • Polévky s vysokým obsahem bílkovin – například krémové polévky s přidáním bílkovin, jako jsou vejce, kuřecí maso nebo tofu, jsou ideální pro růst svalů.
  • Polévky s přidáním komplexních sacharidů – například polévky s bramborami, těstovinami nebo rýží dodají energii potřebnou pro trénink a regeneraci.
  • Krémové polévky s ořechy nebo semínky – tyto suroviny obohatí polévky o zdravé tuky, které pomáhají zvyšovat kalorický příjem a zároveň podporují zdravé srdce.

Kvalita a množství surovin je klíčová

Stejně jako u jakéhokoliv jiného pokrmu, i u polévek záleží na kvalitě a množství použitých surovin. Polévky mohou být výživné a zdravé, pokud jsou připravovány z čerstvých surovin, bez přidaných umělých konzervantů nebo velkého množství soli. Domácí polévky, které si připravíte sami, vám umožní kontrolovat množství tuků, sacharidů a bílkovin v závislosti na vašich cílech.

Polévky jsou skvělým doplňkem každodenní stravy a mohou být velmi prospěšné jak při hubnutí, tak při nabírání svalové hmoty. Záleží však na jejich složení a kvalitě použitých surovin. Při hubnutí je vhodné zaměřit se na lehké zeleninové nebo luštěninové polévky, které zasytí a pomohou snížit příjem kalorií. Pro nabírání svalů jsou naopak vhodné výživnější polévky s vyšším obsahem bílkovin a zdravých tuků. Bez ohledu na vaše cíle je polévka zdravou a výživnou volbou, kterou byste neměli ve svém jídelníčku opomíjet.

© Pro prirodnidoplnky.cz připravila Kateřina Žáková

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz